Sunday, November 7, 2010

Cinta dalam Diam


Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

8 comments:

surf-fix @ uppa.. said...

cinta dalam diam....hurmm...=_=...

nashanadz said...

maaf.. nak tanye.. entry ni kamu dr kamu sndiri atau ambil dr mane2 ye? maaf sekadar bertanye :) sbb artikel ni ade kene mngene ngan diri akak.. kalau bkn dr diri awak sndiri, akak nak share kat blog akak.. kalau awak pnye, akak xamek la entry ni :)

Si Pengemis Iman said...

salam kak..
mmg entry ni ada kene mgena ngn sy tp its not originally from me..
sila kalu akak nak amek..
utk entry2 lain pun, silakn..
sama2 kita share ilmu yg kita dpt dgn org len..
(^_^)

Si Pengemis Iman said...

Safik..
hurm..cinta dlm diam
cinta jauh2..
betol x?
haha=D
anyway..there's nothing i hope from him(^_^)

Norain Rahmat said...

ya.. kite bebas mncintai org lain kerana sifat2 keperibadiannya yg baik tetapi kita akn berkahwin dengan jodoh kita akhirnya

Si Pengemis Iman said...

utk dapatkn jodoh kite 2 juge memerlukan suatu usaha..
bkn hnye dgn mnunggu bulan jatuh ke riba..
semoga jodoh kita adlh yg tbaik utk mbimbing kite mnuju ke jalanNYA

princess ain said...

assalamualaikum..
artikel ni memang sangat best..
tapi saya nak bertanya sikit..
untuk mencari jodoh kita memerlukan usaha kan..??
usaha yang macam mana ek..??
sebab bagi saya untuk selamat dari membuat dosa ialah dengan membiarkan jodoh itu datang sendiri..
tapi kadang2 confius gak..mana atu yang betul..

Si Pengemis Iman said...

jodoh 2 dtg dlm pelbagai cara..
hnya ALLAH yg tahu..
ada yg mmerlukn usaha dan ada yg tidak..
kdg2 jodoh 2 dtg sndiri tnpa kita sedar..
tp adkalanya mmerlukan usaha kita juga..
cnth dlm perjodohan nabi kita dan siti khadijah..
cinta itu mmg dtg sndiri ttp yg mggerakkan blakunya pnikahan itu adlh siti khadijah..
itu jga 1 bntuk usaha..
cube kalo siti khadijah tggu je..
hihi..itu cuma cnth
tpulglah pd kita..(^_^)