Saturday, December 31, 2011

Ada apa pada Tahun Baru??

Situasi 1
''Sayang, jom kita dating malam ni. Malam ni kan tahun baru. Boringlah duduk rumah je."
"Ok, jom. Kita pergi tengok bunga api tau. Mesti cantik kan, baby?"
" Cantik lagi sayang baby ni. Hihi.."

Euww..jangan ada yang muntah.

Situasi 2
"Pukul berapa nak gerak pergi KL neh??"
"Petanglah..awal sikit.Ustaz Azhar nak turun KL. Conform jammed malam ni,kalau lambat..silap-silap kita dengar ceramah ustaz kat atas jalan je."
" Ok, apa-apa hal pun tak boleh miss malam ni. Pertama kali dalam sejarah Malaysia, malam tahun baru ada ceramah besar-besaran kat KL. Alhamdulillah.."

Perubahan baru pada tahun baru..

Situasi 3
" Dah tahun baru hari ni. YA ALLAH..semakin bertambah umur aku. Semakin dekat aku pada kematian. Semakin dekat kami semua dengan hari kiamat. YA ALLAH..golongkanlah kami dalam golongan orang-orang yang beriman."

Muhasabah diri..

Situasi 4
" Malam ini kita akan adakan operasi selepas tengah malam sehingga subuh. Kita tak nak ada bayi-bayi yang tak bersalah lahir atau dibunuh selepas 9 bulan nanti."
" Baik ustaz. ALLAHUAKBAR!!!"

Operasi amar ma'aruf nahi munkar..

* * * * *

Jadi, yang mana satu pilihan anda? Pilihan saya..rahsia~hihi..

Pada malam tahun baru, manusia berbondong-bondong keluar untuk merayakannya. Tidak kiralah walau di mana. Di tempat saya sendiri, Dataran Nilai dikunjungi oleh segenap lapisan masyarakat. Ada yang bersama keluarga, ada yang bersama rakan-rakan, ada yang berniaga dan tak lupa yang bersama teman maksiat. Couple laa...hmm, dah jadi macam trend pulak keluar dating pada malam tahun baru ni. Huhu..perlu ke???

Selepas 9 bulan dari tarikh hari ini, akan terpampanglah berita-berita yang kurang menyenangkan di kaca tv dan akhbar. Bayi dibuang di dalam semak, bayi dibuang di dalam lubang tandas, pelajar sekolah menengah lahirkan anak luar nikah,macam-macam..muak dah rasanya. Walaupun pelbagai operasi pencegahan dilakukan, masalah ini masih tetap berleluasa. Maksiat tahun baru! Kita tengoklah nanti, adakah statistik pembuangan bayi pada tahun ini akan meningkat atau berkurang. Wait and see~

Alhamdulillah, tahun ini sejarah tercipta pada malam tahun baru. Tempat yang selama ini dipelopori oleh artis-artis maksiat tanah air akhirnya tersergam gah menanti kedatangan Ustaz Azhar Idrus. Malam tahun baru tidak lagi dihiasi dengan pesta maksiat tetapi dihiasi dengan solat berjemaah dan ceramah. Subhanallah..syukur alhamdulillah.

Inilah yang kita mahukan. Semoga selepas ini akan lebih baik lagi.

Tiada apa lagi yang ingin saya coretkan. Coretan kali ini pun sekadar memenuhi permintaan sahabat-sahabat yang ingin menatap hasil karya saya yang tak seberapa ini. Maaf buat sahabat-sahabat semua, sekadar coretan ringkas sahaja untuk entry kali ini.

Semoga kita semua akan sentiasa berada dalam lembayung rahmat dan hidayahNYA. Amin..

p/s: saya tengah sibuk dengan final paper. Mohon doa daripada sahabat-sahabat semua. Semoga segalanya dipermudahkan.
No comments: