Tuesday, March 13, 2012

Rentetan kisah allahyarham adik Dirang
Misteri kehilangan adik Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang sejak 1 Mac 2012 yang lalu akhirnya terjawab ekoran penemuan mayatnya yang telah dibakar sehingga rentung. Al-fatihah buat adik Dirang.


Ini adalah kes kejam kedua yang berlaku di negara kita sejak kes pertama yang terjadi terhadap allahyarham adik Nurin Jazlin. Kisan adik Nurin masih lagi terasa segar di ingatan kini kita digemparkan pula dengan kes adik Dirang. Apa sudah jadi dengan dunia kita pada hari ini?? Di mana sifat keperimanusiaan seorang manusia??

Mungkin ada pembaca yang tidak tahu rentetan kes ini. Mari sama-sama kita baca.

“Jika penggunaannya bermatlamatkan keseronokan atau hiburan, ia memberi kesan mengikut matlamat yang diingini. Akibatnya, jika sudah berumahtangga banyak perkara yang akan diabaikan,” kata Kaunselor Keluarga dan Kerjaya, Rahim Haron.

Beliau berkata demikian mengulas laporan Harian Metro semalam mengenai seorang ibu yang mengakui leka melayari Facebook tanpa menyedari anaknya, Nur Nadirah Abdullah yang lebih mesra dipanggil Dirang, lima tahun hilang ketika membeli mi segera di kedai runcit berhampiran rumahnya di Bandar Seri Alam, Pasir Gudang.


Ketika kejadian jam 10.30 pagi Khamis lalu, ibu kanak-kanak terbabit Roselyn Alan, 25, berkata Dirang baru bangun tidur dan mengadu lapar serta mahukan mi segera. Dia memberikan anaknya itu RM4 bersama nota bertulis ‘mi segera dua bungkus dan telur RM2’ sebelum memintanya ke kedai runcit berhampiran dan terus melayari Facebook menyebabkan leka dan tidak teringatkannya langsung. Bagaimanapun, wanita itu tersentak apabila suami, Lima Medeng, 25, bertanya di mana Dirang selepas menjenguk ke bawah dan gagal menemui anak kedua mereka.

Itu keratan berita yang saya petik daripada Harian Metro.

Semasa saya berada dalam kuliah semalam, pensyarah saya membincangkan tentang isu ini. Dia menimbulkan satu isu yang turut membuat saya tertanya-tanya. Selepas kejadian adik Nurin, pihak kerajaan Malaysia telah mengguna pakai sebuah sistem yang dinamakan 'NUR ALERT', khusus buat kanak-kanak hilang di mana sebaik sahaja kes kanak-kanak hilang dilaporkan, sistem ini akan memaparkannya di semua lebuh raya supaya rakyat Malaysia dapat memberi apa-apa maklumat yang mungkin mereka ketahui. Sistem ini diadaptasi daripada luar negara yang dinamakan 'Amber Alert'. Tetapi, sejauh mana sistem ini dugunakan? Mengapa kejadian kejam ini kembali berulang?? Saya tidak ada melihat tanda-tanda bahawa sistem ini diguna pakai selepas pihak kerajaan melaburkan beratus-ratus ribu ringgit untuk melancarkannya!


Nasi dah jadi bubur. Saya bukan nak salahkan sesiapa tetapi kita sama-samalah ambil pengajaran daripada kejadian ini. Kita tidak mahu selepas ini ada kejadian sebegini berlaku lagi. Siapa tahu, mungkin ada insan-insan di sekeliling kita yang terdedah pada bahaya ini. ALLAH..jauhkan kami daripada hasad dengki dan kejahatan manusia~

Berita terkini tentang kes adik Dirang.Hanya kerana RM30 ribu, mereka sanggup membunuh seorang kanak-kanak yang tidak berdosa. Sungguhlah dunia ini semakin kejam. Bahaya ada di mana-mana.

Polis telah menahan 4 orang suspek termasuk seorang wanita dan salah seorangnya juga dikatakan bapa kepada adik Dirang. Saya kurang pasti dengan berita ini.

Tetapi, yang pastinya adik Dirang diculik kerana wang dan 4 suspek yang ditahan itu disahkan positif dadah jenid ice dan metamphetamine. Dadah..salah satu perosak bangsa kita.

Semoga roh adik Dirang sentiasa dicucuri rahmat ALLAH dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. AL-FATIHAH~


No comments: