Wednesday, November 14, 2012

Hijrahkah kita??

1 Muharram 1434H, 7.08 minit pagi


Subhanallah..
Alhamdulillah..
Laailahaillallah..
Allahuakbar..

Salam Maal Hijrah 1434H buat sahabat-sahabat semua. Semoga kita semua akan menjadi hamba ALLAH yang lebih baik lagi selepas ini. InsyaALLAH..semoga ALLAH sentiasa memberikan kita hidayahNYA dan menunjukkan kita kepada jalan yang benar.

Hari ini cuti. Tak ada kelas. Harap-harap masa tidak diisi dengan aktiviti yang sia-sia. Saya luangkan sedikit masa untuk menulis artikel tentang Maal Hijrah. Tahun lepas, saya nukilkan sebuah cerpen sempena Maal Hijrah ini. Tahun ini, saya sekadar ingin mencoretkan sedikit pandangan saya tentang keadaan-keadaan dunia di sekeliling saya yang tidak pernah merasakan erti sebenar penghijrahan dalam Islam.

Hijrah pada zaman serba moden ini bukanlah lagi hijrah dengan unta atau dengan kuda. Bukanlah hijrah kerana dikejar oleh musuh durjana. Bukanlah juga hijrah yang memerlukan kita berjalan di padang pasir yang panas membara. Tetapi, hijrah kita adalah hijrah hati, ubah sikap dan baiki diri kita kepada yang lebih baik dari yang sebelumnya. Saya? Adakah saya sudah berhijrah? Saya mencuba untuk menjadi Muslimah yang lebih baik setiap hari. Mohon doa dari sahabt-sahabat semua....
Ramai insan-insan di sekeliling saya yang tidak sedar mereka sedang berhijrah. Tetapi, bukanlah hijrah kepada yang lebih baik bahkan hijrah kepada sesuatu yang lebih buruk. Yang bercouple, keluar dating malam-malam. Yang tak pernah bercouple, dah mula bercouple. Yang tak pernah berbual mesra dengan lelaki, dah pandai bergurau senda dengan lelaki. Yang sebelum ini menjaga ikhtilatnya, dah mula terabai ikhtilatnya. Astaghfirullahal'azim..saya malu. Sebab saya tak mampu mencegah perkara ni dari terjadi. Bukan saya tak cuba, mungkin usaha saya belum cukup. ALLAH..bantulah hambaMU.

Ramai juga insan-insan yang tidak langsung mengambil tahu tentang hijrah ini. Kalau ditanya apa peristiwa yang terjadi pada tarikh ini, belum tentu mereka mampu menjawabnya. Saban hari hanya diisi dengan aktiviti yang tidak bermanfaat. Berchatting, berjalan ke sana ke mari..lupa dengan tanggungjawab yang tergalas di bahu kanan dan kiri. Malam Maal Hijrah, couple berada di kiri dan kanan saya. Tidakkah mereka sedar pada tarikh mereka asyik bercanda dan bercumbu mesra itu, Nabi Muhammad dan para sahabat sedang menggadai nyawa berhijrah dari Mekah ke Madinah demi untuk menyebarkan Islam ke pelusuk dunia. Jika saat itu nabi dan para sahabat leka seperti kita pada masa ini, adakah kita akan bergelar seorang Muslim?? Adakah kita akan dapat mengecap nikmat Islam yang sebenar?? Adakah Islam akan tersebar ke seluruh dunia?? Adakah kita akan lahir sebagai seorang Islam????

Sahabat-sahabatku..ingatlah, dunia ini hanya sementara. Tiada apa yang akan kekal di dunia ini. Sebelum hijrah yang fana, hijrah dari dunia ke akhirat itu tiba marilah sama-sama kita berusaha menjadi hamba ALLAH yang lebih baik. Ambillah peluang yang masih ALLAH beri pada kita pada hari ini, peluang untuk kita bernafas di atas muka bumi. Manfaatkan sepenuhnya. Saat nyawa bercerai dari badan, tiada apa lagi yang mampu kita kesalkan. 

p/s: hijrah status..hihi 


No comments: