Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Kareem~

" Yeay, esok puasa!!!"


Iman tersenyum melihat gelagat adiknya yang begitu girang selepas mendengar pengumuman puasa di tv sebentar tadi. Bangga sungguh rasanya punya adik yang seronok untuk mula berpuasa walau usianya masih lagi kecil. 

" Lusalah, dik. Bukan esok. Tapi, malam ni dh boleh solat terawikh."

" Adik nak ikut tau!"

" Ok~Nanti kita semua satu keluarga pergi solat terawikh sama-sama."

Iman mengemaskan buku-bukunya yang bersepah di atas meja. Tiba-tiba sekeping penanda buku jatuh di kakinya. Dia mengutip penanda buku tersebut. Sebuah senyuman terukir di bibirnya.

" Adik..sini kejap."

Adik Iman, Imran menghampirinya. Terkebil-kebil matanya melihat kakaknya yang tersenyum sambil melihat sesuatu.

" Apa tu, kak?"

" Ni untuk adik."


" Cantiknya. Apa ni, kak?"

" Haa..meh duduk sini."

Iman dan menghampiri duduk di atas katil. Imran leka membelek-belek penanda buku pemberian kakaknya itu.

" Banyaknya ganjaran puasa Ramadhan."

" Betul tu. Orang yang berpuasa di bulan Ramadhan, ALLAH akan bagi ganjaran yang sangat banyak pada dia. Adik nak ALLAH bagi ganjaran tak?"

" Nak-nak! Adik nak puasa penuh! Adik nak pahala banyak-banyak!"

Iman menggosok kepala adiknya. Dia bersyukur adiknya itu tidak sukar untuk diajak berpuasa. 

" Bagus adik akak, ni. Nanti, kalau adik dapat puasa penuh, akak belikan baju baru untuk adik."

" Yeay..janji tau! Adik nak baju warna biru ada gambar kartun."

" Ok..tapi adik kena ingat tau, jangan puasa sebab nak dapat baju baru. Adik kena puasa ikhlas kerana ALLAH. Ingat tau."

" Ingat..ustaz adik selalu cakap orang yang puasa sebab nak hadiah tak dapat pahala sebab dia tak ikhlas. Nanti dia dapat hadiah je tapi ALLAH tak bagi dia pahala. Adik nak dua-dua. Pahala adik nak, hadiah pun adik nak jugak. Boleh, kak?"

" Boleh, sayang. Dah, jom kemas buku-buku adik neh. Penanda buku ni hari-hari kena baca tau."

" Ok!"

SELAMAT BERPUASA BUAT SAHABAT-SAHABAT SEMUA. SEMOGA PUASA KITA PADA KALI INI LEBIH BAIK DARIPADA YANG LALU. RAMADAN KAREEM~


3 comments:

wardatulsofea said...

assalamualaikum si pengemis iman =) sy nak minta izin kongsi "puisi dari hati" ke dalam blog saya boleh?

Si Pengemis Iman said...

Silakan(^_^)
post2 kat blog ni bleh share sume

lavenderlover said...

selamat berpuasa & berterawih!