Saturday, January 19, 2013

Sehari di Konvensyen Fiqh Wanita & Islam

Bismillahirrahmanirrahim..


Lebih kurang jam 8.00 pagi, kami tiba di perkarangan MAEPS, Serdang. Subhanallah..ratusan umat Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. yang dahagakan ilmu ALLAH telah pun berpusu-pusu ke kaunter pendaftaran. Majoritinya kaum Hawa, tetapi ada juga kaum Adam yang begitu gentleman turut sama-sama menghadirkan diri di Konvensyen Fiqh Wanita & Islam. Calon suami soleh ni..hihi.Pembentangan 1 oleh Dr. Zaharuddin Abd Rahman bermula kira-kira jam 9.15 pagi. Pembentangan beliau bertajuk Fiqh Wanita dengan tema 'Wanita Solehah Pendamai Dunia'. Cantik sekali tema tersebut.  Semoga kita semua tergolong dalam golongan wanita-wanita solehah yang menjadi pendamai di dunia. Setelah itu diteruskan dengan Sidang Panel 1: Kedudukan Wanita di dalam Islam, antara Liberal & Ekstrem oleh Dr. Zahazan Mohamed dan Dr. Mohd Sukki Othman.Dan, yang paling saya tunggu-tunggu..hihi, Perkongsian Hijrah oleh penampilan istimewa khas dari Indonesia, Oki Setiana Dewi. Sya suka tengok dia dalam cerita Ketika Cinta Bertasbih sebenarnya. Hihi..


Pada sebelah petang pula diteruskan dengan Pembentangan 2: Rumahtangga & Kerjaya, Celik Mata dan Hati, oleh Prof. Dr. Muhaya Muhammad dan seterusnya Sidang Panel 2: Wanita Jangan Teraniaya oleh Dr. Haji Mohd Naim Hj. Mokhtar dan Dr. Sofiah Samsudin.Saya sertakan serba sedikit perkongsian yang saya dapat di sana buat tatapan sahabat-sahabat semua. Semoga ada ibrah yang baik yang kita semua perolehi. InsyaALLAH..

Dalam pembentangan tersebut, menyentuh tentang bagaimana kedudukan wanita pada zaman Jahiliyyah. Wanita pada zaman Jahiliyyah dilayan dengan begitu buruk sekali seolah-olah wanita itu tiada nilai seorang manusia. Orang-orang pada zaman Jahiliyyah berasa malu apabila isteri mereka melahirkan anak perempuan dan sebahagian daripada mereka tergamak menanam bayi perempuan tersebut dalam keadaan masih hidup. Zalim sekali cara mereka memperlakukan wanita. Tidakkah mereka sedar bahawa mereka itu lahir dari rahim seorang wanita juga??

Ada juga dalam kalangan orang-orang seperti Yunani yang menganggap wanita sama rendahnya dengan barang dagangan di pasar, orang Cina mempunyai hak untuk menjual isteri mereka sesuka hati, orang Hindu pula menganggap wanita yang kematian suami tidak mempunyai hak untuk meneruskan kehidupan dan mengukur wanita seperti racun dan ular, orang Parsi pula boleh menikahi ibu dan saudara perempuan mereka sendiri dan di sisis orang Yahudi pula, bagi mereka martabat wanita itu seperti pelayan serta dianggap laknat kerana menyesatkan Adam dan wanita yang haid dianggap kotor dan dikuarantin. Hina sungguh kaum wanita bagi mereka.Islam datang dengan memuliakan kaum wanita dan memperlakukannya secara adil serta melindungi kedudukannya dan diangkat martabatnya oleh ALLAH. Sabda Nabi S.A.W.,antara aspek yang diperlukan untuk mencapai keharmonian hidup di dunia adalah wanita. Mulia sekali seorang wanita itu di mata Islam. Subhanallah..

Tetapi, wanita bagaimana yang dikatakan wanita solehah pendamai dunia?? Di zaman serba moden ini, masih adakah lagi wanita solehah yang mampu menjadi pendamai seisi dunia?? Jika di zaman dahulu, dikatakan zaman Jahiliyyah kerana pada masa itu manusia berada di dalam keadaan tidak tahu. Tetapi, bagaimana pula dengan zaman Jahiliyyah Moden kini?? Adakah manusia masih tidak tahu??

Di zaman Jahiliyyah Moden ini, wanita diperalat sebagai pelaris barang dagangan. Jika kita lihat di media massa kini seperti televisyen, majoriti model yang digunakan untuk melariskan produk-produk seperti produk kecantikan, kesihatan dan sebagainya adalah wanita. Wanita-wanita ini tidak dipaksa bahkan mereka sendiri yang rela menggunakan aset diri mereka sebagai pelaris. Justeru, salah siaoakah masalah ini berlaku?? Wanita zaman moden ini bukan sahaja bangga menjadi pelaris bahkan mereka bangga menunjukkan aurat mereka kepada orang lain seperti di FB, TWITTER dan lain-lain laman sosial. Gambar-gambar dengan gaya yang menggoda dan menarik perhatian diupload dengan tujuan untuk ditatap oleh orang lain dan menerima pujian dari mereka khususnya kamu lelaki. Mereka menjadi hamba kecantikan luaran dan fesyen yang entah apa-apa. Hmm..bangga sangatlah tu~

komen si penengok: cantiknya awk..manis~
balas si wanita: eh..xdela, bese2 je..
komen si penengok: btol..awk nmpk cntik sgt pakai tudung tu, ayu je..
balas si wanita: awk ni..ada2 je, malu lah..

Hak..tuih~gedik bebenor..hihi :P

Wanita pada zaman serba moden ini juga terperangkap mengejar kejayaan mengikut standard lelaki. Lelaki jadi CEO, dia pun nak jadi CEO. Lelaki jadi askar, dia pun nak jadi askar. Semua dia nak. Bukan tak boleh, tetapi..disebabkan terlalu mengikut standard lelaki, ada dalam kalangan wanita-wanita ini yang mula menyalahkan islam dan mengatakan bahawa islam itu membebankan. Contohnya..kerjaya sebagai polis memerlukan karakter yang tegas dan berpakaian seragam. Wanita yang menceburkan diri dalam bidang ini ada yang mula merungut tentang pemakaian tudung yang diwajibkan Islam. Katanya, panas sebab perlu masukkan tudung ke dalam baju seragam. Hmm..tak suruh pun kerja tu.

Selain itu, ada wanita yang berpegang pada kata-kata bahawa wanita perlu bekerja dan mempunyai sumber kewangan sendiri supaya senang jika diceraikan oleh sang suami. Astaghfirullahal'azim..menikah ni persediaan untuk bercerai ke?? Salah persepsi tu. Patutnya buat persediaan untuk jadi isteri solehah. Ish, ish, ish..

Jadi, bagaimana menjadi wanita solehah yang mendamaikan dunia??

  • Solehah diri
Sebagai hamba ALLAH, kita mestilah sering merasakan bahawa diri kita ini tidak sempurna dan berdosa lalu menzalimi taubat dan muhasabah diri dalam kehidupan kita. Dalam menjalani kehidupan, wanita sering dicabar dengan pelbagai permainan emosi. Justeru itu, menjadi wanita solehah itu perlulah bijak dalam mengawal emosi. Emosi itu boleh menjadi kekuatan bagi seorang wanita jika digunakan dengan bijak. Selain daripada itu, wanita solehah tidak hanya mementingkan kecantikan luaran semata-mata tetapi kecantikan dalaman itu yang lebih utama. Apa guna berwajah cantik tetapi akhlaknya buruk.

  • Solehah pada suami
Menjadi isteri yang solehah merupakan impian terbesar wanita termasuklah saya, hihi. Menjadi isteri yang solehah perlulah bijak dan berhikmah dalam menasihati suami, menjaga aib suami, menja kehormatan diri apabila suami keluar bekerja, sentiasa mendoakan dan memberi layanan yang baik kepada suami. Macam senang kan? Huhu..


  • Solehah pada anak-anak
Zaman serba moden ini, kebanyakan kaum wanita sudah mula bekerja bagi membantu suami mencari nafkah hidup dan urusan menjaga dan mendidik anak-anak sering diserahkan kepada guru di sekolah ataupun penjaga nurseri. Sebagai seorang ibu, walau sesibuk mana sekalipun, urusan mendidik anak-anak tidak sepatutnya diserahkan secara bulat-bulat kepada orang lain. Seorang ibu yang solehah perlulah sentiasa mementingkan pendidikan anak-anak terutamanya pendidikan agama dan perlulah sentiasa menunjukkan contoh dan akhlak yang baik kepada anak-anak kerana ibu adalah contoh yang paling dekat pada anak-anak. Akhlak ibu itu nantilah yang bakal dicontohi oleh mereka apabila mereka dewasa.

  • Solehah pada kejiranan
Jiran yang solehah adalah jiran yang mampu memberi pengaruh yang baik kepada jiran-jiran yang lain. Contohnya, sekumpulan wanita sedang duduk berkumpul sambil menceritakan kisah buruk suami masing-masing. Seorang jiran yang solehah, dengan hadirnya dia di situ, dia mampu untuk menegur mereka dan membuatkan mereka malu untuk berperangai buruk. Selain itu, jiran yang solehah juga sentiasa menjaga hubungan baik dengan jiran-jiran lain, menjaga batasan aurat dan pergaulan dan tidak menjadikan isu-isu kecil sebagai punca perbalahan.

  • Solehah pada kerjaya
Maksud solehah pada kerjaya adalah mencari kerjaya yang baik, menjaga aurat dan pergaulan ketika bekerja. Dan paling penting, perlulah mempunyai keizinan suami untuk bekerja. Selain itu, walaupun bekerjaya, pendidikan anak-anak, tanggungjawab terhadap rumah tangga mestilah terus terjaga dengan baik dan matlamat bekerja itu bukanlah sebagai persediaan jika diceraikan tetapi diniatkan untuk membantu kewangan keluarga.

  • Solehah pada masyarakat
Menjadi solehah kepada masyarakat adalah dengan memberi sumbangan yang baik dan berguna. Selain itu, melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti mendidik masyarakat seperti menjadi sukarelawan pada aktiviti-aktiviti kebajikan.

Inilah sedikit sebanyak yang dapat saya kongsikan. Selamat membaca!

p/s: tak dapat pergi untuk hari ke-2, ada urusan lain yang perlu diselesaikan..huhu
3 comments:

asrar.huda said...

amboih.p xkabo ke teman yer :) kte ade kt ctu jgk :) ust zahazan ckp mendatar tp lawak haha

cik_mazni said...

best...moga kita sama-sama jadi solehah satu hari nanti..insyaAllah, Amin Ya Rabb.. (^_^)

Si Pengemis Iman said...

asrar huda: aloh..xtau pun ada kat sne jgk,huhu..

cik mazni: insyaALLAH..jom kite sama2 jd solehah ^_^