Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru


Bismillahirrahmanirrahim..


16 Mei merupakan satu tarikh yang sangat istimewa bagi guru-guru sedunia. Pada tarikh inilah mereka disambut, diraikan dan diberi ucapan serta hadiah. Maka, berbanggalah kalian menjadi seorang guru kerana tanpa guru, takkan ada insan-insan yang berjaya pada hari ini. Tanpa guru, takkan ada tokoh-tokoh hebat. Tanpa guru, takkan ada ulama-ulama tersohor. Pokoknya, tanpa guru, kita bukan siapa-siapa.

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagi Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU dan TERIMA KASIH kepada cikgu, ustaz, ustazah, sir, madam, puan, encik, prof, yang mengajar saya dari saya tadika sampai sekarang sehingga saya mampu berjaya menjadi seorang yang bergelar insan berguna. Tanpa guru, siapalah saya. Terima kasih~

No comments: